Bananenchips: een lekkere en gezonde snack?

Bananen chips

Bananenchips zijn een van de populairste snacks in Noord-Amerika. Je vindt ze overal, van straatmarkten tot kruidenierswinkels. Maar weet je wat bananenchips zo speciaal maakt? Zeker, ze zijn lekker en leuk, maar waarom zijn ze zo onweerstaanbaar? Bananenchips bevatten veel kalium, dat essentieel is voor de normale werking van ons lichaam. Nog beter, bananen zitten boordevol andere belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B6 en vitamine E. Naast het hoge kaliumgehalte zijn bananen ook een goede bron van koper en mangaan en van vitamine C en E; al deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij het gezond houden van ons hart. Maar er is meer! Bananen zijn ook een goede bron van vezels; hierdoor blijven we vol en dat helpt onze eetlust onder controle te houden. Ze zijn ook een uitstekende bron van verschillende andere essentiële voedingsstoffen zoals foliumzuur, riboflavine, thiamine (vitamine B1), pantotheenzuur (vitamine B5), niacine en ijzer. En vergeet de B-vitaminen niet: die zitten ook in bananen! Zoals je ziet, bieden bananen veel gezondheidsvoordelen – en dan hebben we het er nog niet eens over dat bananenchips heerlijk smaken! Probeer dus vandaag nog wat toe te voegen aan uw volgende snackkeuze

Wat is bananenchip?

Bananenchips, of het ook wel een gebaksoort genoemd, is een kruiden- of fruitstreek die wordt verkregen door het knijpen van een stuk ei en de droge resten vervolgens aan de chips te laten drogen. Dit proces behoort tot de eettechniek en is onder andere gebruikt om gedroogde vruchten, groenten en paddestoortjes te verwerken tot een in de snackfood industrie als voedingsmiddel ingebouwde snoep. De spijsvertering kan met name door de aanwezigheid van een hoog gehalte aan vitaminen en mineralen aange stimulatie verkregen wordt, zoals een hogere dosis vitamine B6 en E. Vitaminen B6 en E zijn belangrijke spijsstofverzorgingsstoffen waaronder die van de hart- en bloedvorming en worden vooral door oudere mensen getolereerd.

Bananenchips worden ook wel gebaksoort genoemd omdat ze afkomstig zijn van het knijpen van een stuk ei en droge resten vervolgens aan de chips te laten drogen. Dit proces behoort tot de eettechniek en is onder andere gebruikt om gedroogde vruchten, groenten en paddestoortjes te verwerken tot een in de snackfood industrie als voedingsmiddel ingebouwde snoep. De spijsvertering kan met name door de aanwezigheid van een hoog gehalte aan vitaminen en mineralen aange stimulatie verkregen wordt, zoals een hogere dosis vitamine B6 en E. Vitaminen B6 en E zijn belangrijke spijsstofverzorgingsstoffen waaronder die van de hart- en bloedvorming en worden vooral door oudere mensen getolereerd.

Tips om thuis bananenchips te maken

  • Kook een stuk ei met suiker tot een heldere pas, giet dit droog en klop het vervolgens tot een stevig dik eiwit.
  • Maak een stukje gewoon fijn gebak, maakt niets uit wat voor soort suiker je gebruikt.
  • Giet de knijptechniek droog bij de klant of verkoop het prulletjes.
  • Verkoop de gegist bak chips in een flesje van 25 gram.

Conclusie

Bananenchips zijn een lekker en gezond tussendoortje. Ze bevatten weinig suiker, een goede bron van eiwitten en veel kalium. Dit maakt ze een perfecte snack voor diegenen die letten op hun zoutinname of een koolhydraatarm dieet volgen. Ze zijn gemakkelijk thuis te maken en nog lekkerder als je ze vers uit de winkel koopt. Of je nu knapperig, zoet of hartig wilt, er is zeker een bananenchipsmaak die bij je past.