Sushibar etiquette: Doen en laten om uw maaltijd aangenamer te maken

sushi bar
 

Wanneer u uit eten gaat, denken de meeste mensen niet noodzakelijkerwijs na over de gevolgen van hun acties, behalve over wat ze proeven. Daarom zijn er veel ongeschreven regels en etiquette met betrekking tot het eten in Japanse restaurants. Sushi is een van de populairste Japanse delicatessen ter wereld, en met reden. De combinatie van verse vis en azijnrijke rijst is een onvergetelijke ervaring die de klanten niet alleen naar meer laat verlangen, maar het ook opnieuw wil proberen. Gelukkig kunnen dezelfde principes worden toegepast bij het eten in elk restaurant of sushibar, zelfs in restaurants die geen authentieke Japanse gerechten serveren. Zo kunnen gasten meer van hun maaltijd genieten door enkele belangrijke concepten over eetetiquette in een Japans restaurant te begrijpen, waardoor uw ervaring voor iedereen aangenamer wordt.

Wees niet bang om opheldering te vragen.

Als je vragen hebt over het menu, de chef of het eten, wees dan niet bang om je ober of serveerster te vragen. Zij zijn tenslotte degenen die samen met u in het restaurant zitten, dus zij hebben het beste zicht op wat u kunt eten en hoe het moet worden bereid. Als u niet zeker weet wat u bestelt, vraag dan om opheldering. Dit is vooral belangrijk als u niet bekend bent met Japanse ingrediënten en gerechten, omdat veel ervan erg lijken op wat u gewend bent. Om verwarring te voorkomen, moet u uw serveerder vragen om uitleg over zaken die u niet herkent. Vragen stellen toont ook respect voor uw server, die waarschijnlijk al overweldigd is door het aantal klanten en het werk dat hij moet doen.

Volg de "5-seconden regel."

Japans eten wordt traditioneel op kamertemperatuur geserveerd, dus wacht tot het iets is afgekoeld voordat je het eet. Zo blijven de smaken langer vers, wat het voor iedereen aangenamer maakt. Eet uw sushi zo mogelijk niet meteen nadat het is gemaakt. De azijn kan te sterk zijn, en de vis waarschijnlijk niet vers. Over het algemeen kunt u het beste een paar minuten wachten, vooral als het op een warm bord ligt.

Als u bij een sushibar eet, zorg er dan voor dat u op de juiste temperatuur eet. Dit is vooral belangrijk als u niet weet hoe u sushi moet eten, want de juiste manier is om uw vingers te gebruiken. Om te voorkomen dat u verkeerde hapjes of stukjes krijgt, moet u de temperatuurrichtlijn volgen. Als u aan tafel eet, zorg er dan voor dat uw eten niet te heet is en dat de persoon naast u zijn tong niet verbrandt. Als u niet zeker bent over de temperatuur van uw eten, vraag het dan aan uw server of uw tafelgenoten.

Wees aandachtig voor uw serveerder.

Tijdens de maaltijd wordt u bediend door bedienend personeel. Dus, ongeacht of u in een sushibar of een sit-down restaurant eet, zorg ervoor dat u hen een fooi geeft. Afhankelijk van waar u eet, kan het geven van een fooi gebruikelijk zijn. Als u in een sushibar eet, moet u zowel uw serveerder als de kok een fooi geven. Als u in een sit-down restaurant eet, is 10% van de rekening voldoende. U kunt uw serveerder ook laten weten dat hij of zij goed werk levert, ook al betaalt u hem of haar niet rechtstreeks. Als u dat doet, laat u zien dat u hun werk waardeert en moedigt u hen aan hun goede werk voort te zetten.

Weet wat u bestelt voordat u gaat eten.

Als u sushi bestelt, zorg er dan voor dat u weet hoe het geserveerd wordt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u nigiri-zushi bestelt (stukjes rauwe vis op rijst) en geen maki-zushi (opgerolde sushi). Als u niet zeker weet wat u wilt, probeer dan een van de door de chef aanbevolen gerechten te bestellen. Wees bovendien niet bang om uw server te vragen wat hij u aanbeveelt. Geen twee mensen houden van hetzelfde eten, dus het is het beste om ruimte te laten voor hun suggesties.

Als u bij een sushibar bestelt, zorg er dan voor dat u aangeeft hoe u uw bord wilt hebben. Dit omvat de rijst, de toppings en hoe u uw nigiri-zushi gerangschikt wilt hebben. Als u bijvoorbeeld de rijst aan de zijkant wilt hebben, geef dan aan dat u deze aan de zijkant wilt hebben. Als u een combinatiebord bestelt, zorg er dan voor dat u aangeeft welke items u van het bord verwijderd wilt hebben. Dit geldt ook voor sushi, sashimi en nigiri.